Blog


Zmiany w standardach w łańcuchu spożywczym

2024-03-11 11:54:18

Zmiany w standardach (jak IFS, BRC, FSSC 22000 – tych tzw. uznanych przez GFSI) są stałym elementem funkcjonowania tych standardów. Regularnie co parę lat (czasami 2-3 lata) zachodzą zmiany mające na celu zwiększenie skuteczności systemu zarządzania i tym samym zapewnienie bezpieczeństwa produktów. Czy takie podejście rzeczywiście zwiększa bezpieczeństwo ? .

Zmiany w standardach w łańcuchu spożywczym

Zmiany te najczęściej (a nawet przede wszystkim) sprowadzają się nowych, zaostrzonych wymagań i niestety najczęściej wymagającej dodatkowej dokumentacji. Niektórzy w firmach zadają sobie pytanie (trochę prowokacyjne), czy większa ilość dokumentacji zwiększa bezpieczeństwo… czy dodatkowe obowiązki nie powodują, że mamy mniej czasu na „zajęcie się produkcją” bo coraz więcej dokumentów jest do obrobienia ?

Przecież podstawowe rzeczy w łańcuchu spożywczym są znane i niezmienne jak higiena infrastruktury, personelu, kontrola procesu, wyrobu …. Czy jest to dobry kierunek ?

Współpracujemy z firmami z różnych branż oraz różnych regionów Polski

Zadzwoń do konsultanta61 82 66 130