FSSC 22000 - schemat certyfikacji - system zarządzania bezpieczeństwem żywności i opakowań dla żywności - standard dla branży spożywczej i producentów opakowań
FSSC jest swego rodzaju odpowiedzią na standardy BRC, IFS. FSSC 22000 pojawiała się jako odpowiedź na problem z "przebiciem" się na rynku ISO 22000, która nie zawierała w swojej strukturze konkretnych wymagań z zakresu GMP. The Foundation for Food Safety Certification stworzyła zatem standard FSSC 22000 oparty o ISO 22000 i rozbudowany o elementy GMP (dla żywności najpierw był to standard PAS 220, teraz jest to ISO/TS 22002-1, dla producentów opakowań jest to PAS 223). W ostatniej wersji uzupełniła go o ISO 9001 i w ten sposób powstał nowy schemat FSSC 22000-Q.
WYMAGANIA
Schemat certyfikacji FSSC 22000 obejmuje trzy główne zagadnienia:
- Wymagania standardu ISO 22000 - (patrz zakładka ISO 22000)
- Wymagania standardu ISO 9001 - (patrz zakładka ISO 9001) - wybór dobrowolny.
- Wymagania specyfikacji, standardów w zakresie GMP - w zależności od rodzaju produktu jest to inny dokument np. ISO/ TS 22002-1 dla produktów spożywczych, ISO / TS 22002-4 dla opakowań. Dokumenty te zawierają zawierający wymagania dotyczące GMP: m.in. Konstrukcja i rozplanowanie budynków, Rozplanowanie obiektów i przestrzeni roboczej. Media – powietrze, woda, energia, Usuwanie odpadów, Przydatność urządzeń- utrzymanie sprawności, Czyszczenie i konserwacja, Zarządzanie zakupionymi materiałami, Sposoby zapobiegania skażeniom, Czyszczenie i odkażanie, Zwalczanie szkodników, Higiena osobista i pomieszczenia sanitarne, Powtórna obróbka, Procedury wycofania produktu ze sprzedaży, Magazynowanie, Informacje o produkcie/ Świadomość konsumenta, Ochrona żywności, nadzór nad bezpieczeństwem biologicznym i bioterroryzm)
oraz
- Wymagań zawartych dokumentach FSSC nie ujęte wyżej lub uzupełnienie powyższych.
Systemy oparte na standardzie IFS i BRC są bardzo podobne, gdyż celem standardów jest to samo, czyli zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów.
Dla firm starających się o wdrożenie i certyfikację systemu podstawowym kryterium wyboru jest miejsce, gdzie będzie dostarczany produkt lub klient, który postawi konkretne wymagania. Wdrożenie systemu FSSC 22000 w przypadku, gdy posiada się wdrożony system IFS lubi BRC nie stanowi dużego problemu, gdyż pomimo innej struktury norm, wymagania są bardzo podobne.
System wg ISO 22000 jest znormalizowanym systemem bezpieczeństwa żywności. Elementy wymagane w systemie HACCP rozbudowane są o składniki nadające systemowi strukturę normy.
OFERTA NASZEJ FIRMY
Nasza firma zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie systemu zarządzania.
Zobacz ofertę kompleksowego wdrożenia systemu lub ofertę szkoleń w zakresie ISO 22000.