W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem

FSSC 22000 - schemat certyfikacji - system zarządzania bezpieczeństwem żywności i opakowań dla żywności  - standard dla branży spożywczej i producentów opakowań
 

FSSC (Food Safety System Certification) 22000 - międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności i producentów opakowań dla żywności ustalający system certyfikacji dla wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym stworzony został stworzony przez The Foundation for Food Safety Certification.

FSSC jest swego rodzaju odpowiedzią na standardy BRC, IFS. FSSC 22000 pojawiała się jako odpowiedź na problem z  "przebiciem" się na rynku ISO 22000, która nie zawierała w swojej strukturze konkretnych wymagań z zakresu GMP.  The Foundation for Food Safety Certification stworzyła zatem standard FSSC 22000 oparty o ISO 22000 i rozbudowany o elementy GMP (dla żywności najpierw był to standard PAS 220, teraz jest to ISO/TS 22002-1, dla producentów opakowań jest to PAS 223).  W ostatniej wersji uzupełniła go o ISO 9001 i w ten sposób powstał nowy schemat FSSC 22000-Q.    

WYMAGANIA

Schemat certyfikacji FSSC 22000 obejmuje trzy główne zagadnienia:

  • Wymagania standardu ISO 22000 - (patrz zakładka ISO 22000)
  • Wymagania standardu ISO 9001 - (patrz zakładka ISO 9001) - wybór dobrowolny.
  • Wymagania specyfikacji, standardów w zakresie GMP - w zależności od rodzaju produktu jest to inny dokument np. ISO/ TS 22002-1 dla produktów spożywczych, ISO / TS 22002-4 dla opakowań. Dokumenty te zawierają zawierający wymagania dotyczące GMP: m.in. Konstrukcja i rozplanowanie budynków, Rozplanowanie obiektów i przestrzeni roboczej. Media – powietrze, woda, energia, Usuwanie odpadów, Przydatność urządzeń- utrzymanie sprawności, Czyszczenie i konserwacja, Zarządzanie zakupionymi materiałami, Sposoby zapobiegania skażeniom, Czyszczenie i odkażanie, Zwalczanie szkodników, Higiena osobista i pomieszczenia sanitarne, Powtórna obróbka, Procedury wycofania produktu ze sprzedaży, Magazynowanie, Informacje o produkcie/ Świadomość konsumenta, Ochrona żywności, nadzór nad bezpieczeństwem biologicznym i bioterroryzm)
    oraz
  • Wymagań zawartych dokumentach FSSC  nie ujęte wyżej lub uzupełnienie powyższych ( w chwili obecnej jest ich 11) .
Zakład podchodzący do certyfikacji ma wybór czy zastosuje schemat certyfikacji z ISO 9001 czy bez.  FSSC 22000 bez ISO 9001 dotyczy bezpieczeństwa produktu a FSSC 22000 z ISO 9001 dotyczy bezpieczeństwa i jakości i wtedy schemat certyfikacji jest oznaczony FSSC 22000-Q.

Systemy oparte na standardzie IFS i BRC są bardzo podobne, gdyż celem standardów jest to samo, czyli zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów.
Dla firm starających się o wdrożenie i certyfikację systemu podstawowym kryterium wyboru jest miejsce, gdzie będzie dostarczany produkt lub klient, który postawi konkretne wymagania. Wdrożenie systemu FSSC 22000 w przypadku, gdy posiada się wdrożony system IFS lubi BRC nie stanowi dużego problemu, gdyż pomimo innej struktury norm, wymagania są bardzo podobne.


WDROŻENIE SYSTEMU
System wg ISO 22000 jest znormalizowanym systemem bezpieczeństwa żywności. Elementy wymagane w systemie HACCP rozbudowane są o składniki nadające systemowi strukturę normy.    

CERTYFIKACJA
W momencie, w którym wszystkie wymagania ISO 22000 są spełnione - nadchodzi czas na audit zewnętrzny/ certyfikujący. Powinien on być przeprowadzony przez niezależną akredytowaną jednostkę. Auditorzy najpierw przeglądu istniejących procedur oraz instrukcji (przegląd dokumentacji) później czy tryb postępowania zawarty w dokumentacji funkcjonuje w firmie (czyli jest wdrożony).
Po zakończeniu pomyślnie przeprowadzonego auditu wydawany jest certyfikat. Certyfikat jest wydawany na 3 lata. W trakcie jego obowiązywania będą mieć miejsce audity nadzorujące (zazwyczaj raz w roku), których zadaniem jest sprawdzenie, czy system wciąż działa.

OFERTA NASZEJ FIRMY

Nasza firma zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie systemu zarządzania.

Zobacz ofertę kompleksowego wdrożenia systemu lub ofertę szkoleń w zakresie ISO 22000.

W przypadku zapytań dotyczących systemu zarządzania, wdrożenia, oferty prosimy o kontakt: biuro@ms-consulting.pl lub 61 82 66 130
tel. /fax (61) 82 66 130
biuro@ms-consulting.pl
Newsletter