BRC Global Standard for Food Safety
Wymagania standardu BRC ujęto w 6 obszarach:
Systemy oparte na standardzie IFS i BRC są bardzo podobne, gdyż celem obu standardów jest to samo, czyli zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów.
Dla firm starających się o wdrożenie i certyfikację systemu podstawowym kryterium wyboru jest miejsce, gdzie będzie dostarczany produkt. Jeśli będą np. niemieckie sieci handlowe to należy wybrać IFS, jeśli natomiast brytyjskie to BRC.
Wdrożenie systemu BRC w przypadku, gdy posiada się wdrożony system IFS i odwrotnie nie stanowi dużego problemu, gdyż powinno innej struktury norm, wymagania są podobne i wdrożenie kolejnego systemu nie stanowi dużej trudności.
Wdrożenie IFS, BRC w przypadku posiadania wdrożonego systemu HACCP i ISO 9001
Gdy firma posiada wdrożony system HACCP i system wg ISO 9001, wdrożenie systemu wg IFS lub BRC również nie powinno stanowić dużej trudności, gdyż dużo elementów zawartych w IFS, BRC jest zaczerpniętych z ISO 9001. Firma w tej sytuacji powinna dokonać przeglądu spełnienia wymagań dotychczasowego systemu HACCP i systemu wg ISO 9001 na zgodność z standardem IFS, BRC i uzupełnić brakujące elementy.
Korzyści z posiadania sytemu zarządzania bezpieczeństwem żywności opartym na standardzie BRC
BRC Global Standard for Food Safety - międzynarodowy standard żywności
opracowany Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail
Consortium).
BRC jak IFS stawia wymogi w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem
żywności dla producentów i dostawców żywności oraz określa zasady
auditowania. Jest to system łączący zasad GMP, GHP oraz wymagania HACCP
z elementami systemu zarządzania.
Posiadanie certyfikowanego systemu wg BRC jest wymogiem dostarczania
wyrobów m.in. do brytyjskich międzynarodowych sieci handlowych.
Wymagania standardu BRC ujęto w 6 obszarach:
- Zaangażowanie najwyższego kierownictwa i stała poprawa – stawia
wymogi dotyczące zapewnienia zasobów, celów jakości i prowadzenia
przeglądu systemu (oceny systemu),
- HACCP – stawia wymogi wdrożenia HACCP zgodnie z zasadami Codex Alimentarius,
- System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności - nakładający
na firmę obowiązek m.in. określenia polityki jakości, odpowiedzialności
i uprawnień, zasad współpracy klientów, prowadzenia auditów
wewnętrznych,zakupów, nadzoru nad dostawcami, nadzoru nad dokumentami,
specyfikacjami wyrobów,nadzoru nad reklamacjami, skargami, zasad
identyfikowalności, zasad wycofywania wyrobów z rynku,
- Wymagania dla zakładu , tzn. wdrożenie zasad GMP i GHP,
- Kontrola Produktu, stawiający wymagania dotyczące określenia m.in. zasad wprowadzania nowych wyrobów, kontroli i badań wyrobów,nadzoru nad alergenami,zasad pakowania wyrobów,zasad nadzorowania wyrobów niezgodnych,
- Kontrola Procesu, stawiający wymagania dla kontroli procesu
produkcji, temperatury, ilości, zasad nadzorowania wyposażenia
pomiarowego.
- Personel, stawiający wymagania dla szkoleń, higieny personelu, higieny pomieszczeń socjalnych.
- 1.1 - Zaangażowanie kierownictwa i ciągłe doskonalenie,
- 2 - Plan bezpieczeństwa żywności HACCP
- 3.4 - Audit wewnętrzny
- 3.5.1 - Zarządzanie dostawcami surowców i opakowań
- 3.7 - Działania korygujące i zapobiegawcze
- 3.9 - Identyfikowalność
- 4.3 - Układ, przepływ produktu i segregacja
- 4.11 - Utrzymanie czystości i higiena
- 5.3 - Nadzorowanie alergenów
- 6.1 - Kontrola działań
- 6.2 - Etykietowanie i kontrola opakowań
- 7.1 - Szkolenia
- Uregulować działania mające wpływ na jakość, bezpieczeństwo żywności
oraz współprace z klientem bezpośredni (przebieg wszystkich działań od
przyjęcia zapytania od klienta poprzez obsługę klienta, zakupy,
produkcję, magazynowanie po sprzedaż) i pośredni (np. szkolenia,
nadzorowanie maszyn, kontrola produktu, obsługa reklamacji)
Przedsiębiorstwo musi określić przebieg tych działań, odpowiedzialności oraz powiązania pomiędzy nimi, aby przebiegały sprawnie, w sposób nadzorowany. Często w zakładach są te działania uregulowane w sposób nieformalny - wtedy należy je jedynie spisać w formie procedury.
- Stworzyć niezbędną dokumentację,
Ważne jest, aby stworzyć procedury opisujące wszytki istotne działania wskazane w punkcie poprzednim.
- Zapisać, co zostało zrobione
Przedsiębiorstwo, które ma wdrożony system zarządzania jakością powinno wiedzieć jak coś zostało zrobione, by móc, np. odtworzyć historię danego przypadku, gdy zachodzi potrzeba. W tym celu powinny być prowadzone zapisy, jako dowód funkcjonowania systemu i element, który może pomóc w nadzorowaniu działań, gdyż często to co nie jest zapisane łatwo zapominamy.
- Doskonalić system, wyroby
System, który powstaje w danym momencie jest skuteczny i adekwatny, jednak w miarę zachodzenia zmian w przedsiębiorstwie (np. tworzenie nowych komórek, zmiany zakresów obowiązków, itp.) wymaga on także doskonalenia. Doskonalenie jest wyraźnym wymogiem normy. Wdrożenie systemu jest pierwszym krokiem. W myśl zasady „lepsze jest wrogiem dobrego” należy ciągle usprawniać procesy, system, wyroby.
Systemy oparte na standardzie IFS i BRC są bardzo podobne, gdyż celem obu standardów jest to samo, czyli zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów.
Dla firm starających się o wdrożenie i certyfikację systemu podstawowym kryterium wyboru jest miejsce, gdzie będzie dostarczany produkt. Jeśli będą np. niemieckie sieci handlowe to należy wybrać IFS, jeśli natomiast brytyjskie to BRC.
Wdrożenie systemu BRC w przypadku, gdy posiada się wdrożony system IFS i odwrotnie nie stanowi dużego problemu, gdyż powinno innej struktury norm, wymagania są podobne i wdrożenie kolejnego systemu nie stanowi dużej trudności.
Wdrożenie IFS, BRC w przypadku posiadania wdrożonego systemu HACCP i ISO 9001
Gdy firma posiada wdrożony system HACCP i system wg ISO 9001, wdrożenie systemu wg IFS lub BRC również nie powinno stanowić dużej trudności, gdyż dużo elementów zawartych w IFS, BRC jest zaczerpniętych z ISO 9001. Firma w tej sytuacji powinna dokonać przeglądu spełnienia wymagań dotychczasowego systemu HACCP i systemu wg ISO 9001 na zgodność z standardem IFS, BRC i uzupełnić brakujące elementy.
Korzyści z posiadania sytemu zarządzania bezpieczeństwem żywności opartym na standardzie BRC
- poprawa konkurencyjności poprzez uzyskanie dowodu o produkcji bezpiecznych wyrobów o wysokiej jakości,
- zwiększenie zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących,dla których bezpieczeństwo i jakość produktów jest najważniejsze,
- otwarcie drogi do współpracy z sieciami handlowymi,
- zmniejszenie ryzyka odpowiedzialności za skutki wprowadzenia na rynek wyrobów zagrażających zdrowotnie konsumentom poprzez dobre przygotowanie do wycofania wadliwych wyrobów z rynku,
- spełnienie wymagań prawnych UE w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- międzynarodowy, szeroko uznawany certyfikat w Polsce, Europie i na świecie,
- zapewnienie ciągłego doskonalenia firmy.
W momencie, w którym wszystkie
wymagania BRC są spełnione - nadchodzi czas na audit zewnętrzny/
certyfikujący. Powinien on być przeprowadzony przez niezależną
akredytowaną jednostkę.
Auditorzy najpierw przeglądu istniejących procedur oraz instrukcji
(przegląd dokumentacji) później czy tryb postępowania zawarty w
dokumentacji funkcjonuje w firmie (czyli jest wdrożony).
Po zakończeniu pomyślnie przeprowadzonego auditu wydawany jest
certyfikat. W trakcie jego
obowiązywania będą mieć miejsce audity nadzorujące, których zadaniem jest sprawdzenie, czy system wciąż działa.
OFERTA NASZEJ FIRMY
Nasza firma zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie systemu zarządzania BRC.
Zobacz ofertę kompleksowego wdrożenia systemu lub ofertę szkoleń w zakresie BRC.