BRC - GLOBAL STANDARD FOR PACKAGING AND PACKAGING MATERIALS
2 – System zarządzania zagrożeniami i ryzykiem,
3 – Bezpieczeństwo produktu i system zarządzania,
4 – Wymagania dla zakładu
5 – Kontrola produktu i procesu
Korzyści z posiadania sytemu zarządzania bezpieczeństwem żywności opartym na standardzie BRC
BRC Global Standard for Packaging and Packaging Materials wersja 6 jest standardem stawiającym wymagania dla systemu
zarządzania
dla producentów opakowań, materiałów opakowaniowych
przeznaczonych przede wszytkach dla żywności, ale może mieć też
zastosowanie dla producentów opakowań o innym przeznaczeniu. BRC zawiera wymagania dla higieny zakładu i produkcji
oraz systemu zarządzania jakością, które mają prowadzić do powstania
wyrobu zgodnego z wymaganiami jakościowymi oraz bezpiecznego.
Podstawą do budowania systemu zarządzania wg BRC jest określenie
ryzyka produkowanego opakowania. Ryzyko wyrobu ma znaczenie ze względu na konieczność zastosowania wymagań w szczególności w zakresie GMP (dobrych praktyk). Poziom zastosowania wymagań zależy od ryzyka, tj. na jego podstawie firmy z mniejszym ryzykiem (np. kartony zbiorcze) mogą zrezygnować z niektórych wymagań lub zastosować je z mniejszym zakresie.
Wymagania bez względu na kategorię określone w następujących rozdziałach:
1 – Zaangażowanie najwyższego kierownictwa kierownictwa i ciągłe doskonalenie 2 – System zarządzania zagrożeniami i ryzykiem,
3 – Bezpieczeństwo produktu i system zarządzania,
4 – Wymagania dla zakładu
5 – Kontrola produktu i procesu
6 – Personel
7 - Wymagania dla wyrobów handlowych
System BRC w dużym uogólnieniu zawiera elementy występujące w ISO
9001 i ISO 22000. Na standard BRC składają się elementy GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej, warunki wstępne) analiza zagrożeń i
ryzyka związanego z zagrożeniami oraz elementy systemu zarządzania
jakością.
Więcej informacji o standardzie znajduje się na stronie BRC www.brcglobalstandards.comKorzyści z posiadania sytemu zarządzania bezpieczeństwem żywności opartym na standardzie BRC
- poprawa konkurencyjności poprzez uzyskanie dowodu o produkcji bezpiecznych wyrobów o wysokiej jakości,
- zwiększenie zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących,dla których bezpieczeństwo i jakość produktów jest najważniejsze,
- otwarcie drogi do współpracy z sieciami handlowymi,
- zmniejszenie ryzyka odpowiedzialności za skutki wprowadzenia na rynek wyrobów zagrażających zdrowotnie konsumentom poprzez dobre przygotowanie do wycofania wadliwych wyrobów z rynku,
- spełnienie wymagań prawnych UE w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- międzynarodowy, szeroko uznawany certyfikat w Polsce, Europie i na świecie,
- zapewnienie ciągłego doskonalenia firmy.
W momencie, w którym wszystkie
wymagania BRC są spełnione - nadchodzi czas na audit zewnętrzny/
certyfikujący. Powinien on być przeprowadzony przez niezależną
akredytowaną jednostkę.
Auditorzy najpierw przeglądu istniejących procedur oraz instrukcji
(przegląd dokumentacji) później czy tryb postępowania zawarty w
dokumentacji funkcjonuje w firmie (czyli jest wdrożony).
Po zakończeniu pomyślnie przeprowadzonego auditu wydawany jest
certyfikat. W trakcie jego
obowiązywania będą mieć miejsce audity nadzorujące, których zadaniem jest sprawdzenie, czy system wciąż działa.
OFERTA NASZEJ FIRMY
Nasza firma zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie systemu zarządzania BRC.
Zobacz ofertę kompleksowego wdrożenia systemu lub ofertę szkoleń w zakresie BRC.